Každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke, sa počíta

Bratislava, 02. 12. 2020

Už teraz sa mnohí tešíme na sviatočné štedrovečerné menu a na dobroty spojené s oslavou Nového roka v kruhu najbližších. Pri upratovaní kuchyne však vždy riešime otázku, ako sa zbaviť oleja, ktorý nám zostal po vyprážaní vianočného kapra, či novoročných rezňov. Ideálne je zlikvidovať ho ekologicky, preto spoločnosť Kaufland ku koncu novembra 2020 vybavila zbernými nádobami na použitý kuchynský olej už všetkých 70 predajní. Slováci tak budú môcť nákup spojiť aj so zodpovedným prístupom k svojmu okoliu.

Prepálený olej jednoznačne nepatrí do výlevky ani do bežného komunálneho odpadu. Už 1 deci oleja dokáže znečistiť tisíce litrov vody a zaniesť kanalizačný systém. Preto je vhodné ho odovzdať na zbernom mieste rovnako ako ďalšie, pre životné prostredie nebezpečné odpady.

"Spoločnosť Kaufland dlhodobo podniká kroky k ešte lepšej ochrane životného prostredia a okrem interných riešení prináša možnosti zodpovedného prístupu aj svojim zákazníkom. Od roku 2018 sme vo vybraných predajniach začali inštalovať zberné nádoby na použitý kuchynský olej a keďže ich zákazníci, ale aj ostatní záujemcovia, začali pravidelne vyžívať, aktuálne sú k dispozícii pri každej z našich 70 predajní po celom Slovensku,“ uviedla Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

O tom, že Slováci sa už naučili použitý olej nevylievať do odtoku, ale separovať, svedčia aj čísla. Vlani do zberných nádob pri predajniach maloobchodnej siete odovzdali takmer 9,5 tony, no v tomto roku to bolo za 11 mesiacov už viac ako 50 ton oleja. Tento niekoľkonásobný nárast súvisí na jednej strane so zvyšovaním  počtu zberných miest pri predajniach Kaufland, ale aj s väčšou angažovanosťou spotrebiteľov v ochrane prírody. Separovať a odovzdávať olej je totiž veľmi jednoduché.

Z vychladnutého oleja je síce potrebné vybrať veľké zvyšky jedál, ako sú kosti a kože, ale drobné nečistoty, ako napr. strúhanka po vyprážaní, nie sú problémom. Prefiltrujú sa priamo u spracovateľa. Matej Bondra, konateľ spoločnosti ESPIK Group, ktorá je jedným z odberateľov použitého oleja od Kauflandu a problematike sa  venuje už od roku 2010, radí, ako si poradiť so zberom v domácnosti. „Vychladnutý, čiastočne vyčistený olej z panvice alebo fritézy zlejte ideálne do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej nádoby. Do jednej nádoby môžete zbierať všetky druhy použitých rastlinných olejov a živočíšnych tukov a aj nálev z niektorých potravín, napr. sušených paradajok, konzervovaných rýb, či syrov.“ Nemali by sa tam však nachádzať voda, víno, kečup, či saponáty. Výpek, šťava z mäsa však nie sú prekážkou. Veľkosť plastovej nádoby by si mali spotrebitelia vyberať podľa toho, ako často a koľko oleja používajú na prípravu jedál. Vhodné sú fľaše v podobnej veľkosti, ako bol olej zakúpený. Nie je dobré dávať malé množstvo do veľkej fľaše – obal zaberá veľa priestoru pri zbere a preprave a zároveň prichádza pre veľké množstvo prítomného vzduchu k rýchlejšej biodegradácii oleja.

Po prevoze k spracovateľovi sa vyzbierané obaly pretriedia, aby do ďalšieho spracovania nešli napr. motorové oleje, či farby. "Plastové fľaše spoločne s obsahom najskôr zahrejeme na 60 stupňov, aby sa rozpustila prípadná masť a následne ich preženieme cez drvič a separátor. Tam sa v jemnom sitku zachytia všetky nečistoty aj rozdrvené PET fľaše a takto prečistený olej spracujeme a  v cisternách prepravíme do výrobných rafinérií, kde z neho vzniká ďalší produkt,“ popisuje prácu s použitým kuchynským olejom Ing. Martin Meliš, konateľ spoločnosti INTA, ďalšieho odberateľa tejto druhotnej suroviny od Kauflandu.

Použitý kuchynský olej sa používa na výrobu bionafty, označovanej aj ako MERO. Z jedného kilogramu sa dá vyrobiť približne 0,95 kilogramu MERO paliva. Z kuchynského odpadu, ktorý zostane po filtrácii u spracovateľa, zase v bioplynových staniciach vyrobia bioplyn, z ktorého vzniká elektrická energia a teplo. Takýmto spôsobom sa z  oleja, ktorý by v lepšom prípade skončil v zmesovom odpade, v horšom prípade  v našich vodách, vytvorí surovina, ktorá nájde svoje využitie v doprave, logistike, energetike, ale aj v našich domácnostiach.

Kaufland je presvedčený, že Rozhodujú činy, a pod týmto heslom sa angažuje aj v oblasti ochrany životného prostredia. Verejnosť pravidelne edukuje prostredníctvom rôznych kampaní o dôležitosti jeho ochrany a zodpovednom prístupe k trvalej udržateľnosti.